Chiar dacă e nevoie de ani de experientă pentru ca folosirea Vim să devină și comodă și extrem de eficientă putem ajunge la un nivel minim de cunoștințe într-un timp relativ scurt. Este important să stăpânim Vim-ul suficient pentru a-l putea folosi zi de zi.
În primul rând e important de știut că Vim are mai multe moduri de lucru. În fiecare mod de lucru se pot face anumite tipuri de acțiuni. Cele mai uzuale moduri Vim:
- normal, pentru navigare și manipulare de text la nivel de linii
- visual, pentru manipularea blocurilor de text
- insert, folosit pentru inserare/modificare text
- command-line, pentru executarea de comenzi, căutare, filtre, ...
Părăsirea programului Vim
Chiar dacă pare ciudat la prima vedere, părăsirea Vim-ului este un element de stres pentru începărori. Pentru a acoperi toate cazurile și pentru a nu intra în prea multe detalii avem 2 mari cazuri:
- ieșire cu salvarea modificărilor: ESC :wq
- ieșire cu abandonarea modificărilor: ESC :q!
ESC - schimbă modul curent și trece în modul normal
: - trece din modul normal în modul command line
w - salvează modificările făcute
q - părăsește programul vim
! - ignoră warning-ul în cazul în care se dorește ieșirea dar sunt modificări nesalvate
Modul normal
Vim pornește automat în modul normal. Navigarea în acest mod se face folosind:
- h j k l - un caracter stanga, jos, sus respectiv dreapta (funcționează și săgețile însă pe termen lung tastele devin mai utile)
- gg G - mută cursorul la începutul respectiv sfârșitul fișierului
- ^u ^d - ctrl+u/ctrl+d - scroll la jumătate de ecran de text în sus respectiv jos, păstrează pozitia cursorului în pagină
- w b - sare pe începutul cuvântului următor respectiv anterior
După executarea următoarelor comenzi se trece automat pe modul insert:
- ^ $ - mută cursorul la începutul respectiv sfârșitul liniei curente
- a A i I o O - mută cursorul astfel: după caracterul curent, la sfârșitul liniei, înaintea caracterului curent la începutul liniei, după linia curentă(crează linie nouă goală), înainte de linia curentă
Copiere / Ștergere:
- yw yb yy y^ y$ - copiază până la sfârsitul cuvantului curent, până la începutul lui, sterge toată linia curentă, până la începutul liniei respectiv până la sfarșitul ei
- dw db dd d^ d$ - sterge până la sfârsitul cuvantului curent, până la începutul lui, sterge toată linia curentă, până la începutul liniei respectiv până la sfarșitul ei (informația ștearsă e salvată pentru paste ulterior)
- x șterge caracterul curent
- p P - paste sub respectiv deasupra de cursor
- u - undo
- U - restaurare linie
Toate comenzile pot fi prefixate cu un număr pentru a executa comanda asupra unui număr mai mare de caractere/linii astfel 5w sare 5 cuvinte, 8dd șterge 8 linii, 2j mută cursorul 2 linii mai jos, etc.
Exemplele de mai sus reprezintă o mică parte din funcționalitatea Vim dar sunt mai mult decât suficiente pentru a folosi acest editor zi de zi. Pentru a explora elementele mai complexe ale editor-ului puteți urmări secțiunea Vim+
Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.