Tastatura potrivită

Încă de pe când apăsam taste pe ZX Spectrum - TimS mi-am observat și mai apoi cultivat interesul către tastaturi. În speranța că într-un final voi găsi "tastatura perfectă" am încercat nenumărate tehnologii/modele/firme dar din păcate, încă mai caut.

Pentru cei ce petrec multe ore pe zi, multe zile pe an, ani la rând, apăsând taste, este absolut necesar să identificăm tastatura potrivită. Chiar dacă problema suportă o doză moderată de subiectivism sunt totuși elemente de care ar fi bine să fim conștienți.

Cu toate că încă nu am găsit tastatura care să mă poată mulțumi pe deplin pot spune că știu care i-ar putea fi elementele constitutive. De asemenea trebuie să avem în vedere și faptul că tastaturile pentru laptop au constrângeri suplimentare datorită spațiului disponibil redus.

Aranjarea tastelor / Layout

Pe lângă tastatura clasică QWERTY există multe alte moduri de aranjare a tastelor. Unele variante diferă relativ puțin de la aranjamentul clasic (ex: Y inversat cu Z), altele au poziția tastelor complet diferită (ex: Dvorak) mergând până la aranjarea tastelor pe suprafețe 3D, individual pentru fiecare mână.

Cu certitudine există situații în care fiecare tip de tastatură aduce anumite avantaje însă pentru marea majoritate a cazurilor o tastatură clasică QWERTY este mai mult decât suficientă.

Suni Personal folosesc relativ puțin numpad-ul, zona cu cifre din partea dreaptă a tastaturii. Din acest motiv prefer o tastatură "TKL / Tenkeyless", ce elimină această zonă și îmi permite să ajung la mouse mult mai rapid.

Spre deosebire de layout-ul US al tastaturii din imagine, varianta UK are tasta Enter mai mare și câteva alte modificări relativ mici. Trecerea de la US la UK sau invers se poate face cu ușurință.

Foarte Important: Indiferent de ce alte taste sunt introduse pe tastatură este absolut critic ca dimensiunile și pozitiile standard să nu fie modificate. Modul în care sunt grupate și poziționate tastele ajută la identificarea acestora, foarte rapid, fără a ne lua ochii de la monitor.

Multe tastaturi unesc toate cele 12 taste funcționale (F-urile) sau le micșorează dimensiunile pentru a salva spațiu. Similar, putem observa modificări ale altor taste - Enter sau Backspace mai mici, săgețile amestecate cu Ins/Del/Home/End/PgUp/PgDown. Toate aceste modificări sunt toxice pentru că obligă să ne întrerupem concentrarea pentru a identifica vizual tasta dorită.

Mai mult, astfel de modificări vor fi imposibil de regăsit pe o altă tastatură. În momentul în care schimbăm tastatura sau lucrăm la un alt calculator vom avea dificultăți de adaptare. Un tip de tastatură acasă, altul la lucru, altul pe laptop ... și ajungem să fim mereu cu ochii la tastatură în loc să ne concentrăm la ce avem de făcut.

Tipul tastelor

În funcție de tehnologia folosită pentru constuirea tastaturilor avem anumite avantaje și dezavantaje.

Suni Suni Tastele mecanice sunt de departe cele mai durabile, de încredere și cele mai plăcute tipuri de taste. Există diferite modele de taste mecanice, cele mai des folosit fiind Cherry MX (diferitele culori au caracteristici diferite).

Ca dezavantaje aș putea aminti prețul și dimensiunea ce le face nepractice pentru laptop. Pentru desktop, dezavantajul prețului poate fi eliminat achiziționând o tastatură IBM veche care probabil încă functionează excelent.

În afară de tastele mecanice se folosesc tot felul de plastice, cauciucuri, folii cauciucate... costurile sunt într-adevăr mai mici și de asemenea tastaturile sunt de obicei mai compacte. Din păcate toate aceste tehnologii alternative sunt net inferioare tastelor mecanice.

Indiferent de tipul tastelor acestea pot fi iluminate sau nu. Chiar dacă de obicei tastăm fără a privi tastatura, tastele iluminate sunt extrem de folositoare pentru lucrul în timpul nopții. Chiar și aici, tastele mecanice au un mare avantaj putând fi mult mai ușor iluminate individual și selectiv. De regulă restul tipurilor de taste se iluminează cu ajutorul unor folii pe întreaga suprafață a tastaturii astfel avem o iluminare completă sau deloc.

Tastaturi ThinkPad

Printre cele mai bune tastaturi, mai ales pentru laptop, merită amintite tastaturile ThinkPad. Unele modele sunt mai bune decât altele însă sunt șanse mari ca orice tastatură ThinkPad să fie mult peste medie. Un avantaj important este faptul că există modele similare atât pentru desktop cât și pentru laptop iar layout-ul la aceste tastaturi nu se schimbă tot la 6 luni.

Modelul mai vechi, chiar dacă nu are tastele repartizate după modelul clasic, are totuși o separație clară a acestora.

În cazul laptop-urilor este prezent și un touchpad. Dimensiunile acestuia sunt relativ mici însă excelente pentru a împiedica atingerea din greșeală a acestuia.

Modelul mai nou, are tastele puțin mai mici și mai comode, având un spațiu între taste de elimină o parte din apăsările greșite. Din păcate separația F-urilor pe grupuri de câte 4 lipsește complet făcând dificilă apăsărea F-ului corect fără a privi tastatura.

La laptop-uri, paradoxal, touchpad-ul este prea mare. Chiar dacă la prima vedere cu cât touchpad-ul e mai mare cu atât e mai bine, în practică s-a dovedit că lucrurile nu stau chiar așa. Nu numai că vor fi mereu atingeri accidentale dar ce pe un touchpad mic se putea face cu mișcări discrete, pe un touchpad mare e nevoie de o mișcare mai amplă. Și mai rău, la modele mai noi butoanele fizice vizibile în imagini tind să fie modificate în butoane de touchpad sau sub touchpad lucru care doar crește rata de acțiuni accidentale.

Cu toate că prefer tastaturile mecanice, tastaturile ThinkPad au un avantaj important. Trackpoint-ul, punctul acela roșu de pe tastatură, împreună cu tastele de sub spațiu sunt un înlocuitor excelent al mouse-ului. După câteva zile de folosire dispare complet nevoia de a folosi mouse-ul. Toate acțiunile pe care înainte le făceam cu mouse-ul acum se pot face fără a lua deloc mâna de pe tastatură.

Care este totuși tastatura potrivită?

Pentru laptop, cea mai bună tastatură este fără dubii cea de la ThinkPad. Sper doar că următorul model va reintroduce gruparea fizică a tastelor funcționale, va micșora touchpad-ul pentru a elimina atingerile accidentale și va reintroduce butoanele fizice pentru trackpad.

Dacă pe lângă desktop folosim un laptop ThinkPad atunci probabil că ar fi o idee bună ca și pe desktop să folosim o tastatură ThinkPad similară.

Pentru desktop tastaturile mecanice sunt clar mai plăcute dar din păcate nu am găsit tastaturi mecanice bune care să aibă și trackpoint bun. Personal prefer totuși să renunț la trackpoint și să folosesc mouse-ul decât să renunț la tastatura mecanică.

Acum folosesc tastatura Max Blackbird. Am reușit să o comand de la The Keyboard Company și am luat varianta UK atât pentru că era singurul model disponibil dar mai ales pentru că era layout ISO. Cum folosesc totuși layout virtual US dar tastatură ISO UK există o mică diferentă între ce e afișat pe câteva dintre taste și ce anume afișează la apăsare însă problema este complet neglijabilă.

ISO - International Organization for Standardization

ANSI - American National Standards Institute

Următorul pas ar fi probabil customizarea unei tastaturi mecanice și introducerea unui trackpoint de ThinkPad :)

Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.