Open Source

Termenul "cu sursă deschisă" (en: Open Source) descrie practica de a produce sau dezvolta anumite produse, permițând utilizatorilor să acționeze liber asupra procesului de producție sau dezvoltare.

Modul colaborativ, de lucru asupra codului sursă liber accesibil s-a dezvoltat odată cu creșterea Internetului și în timp s-a extins și la alte tipuri de produse (echipamente electronice, mașini și procese industriale, educație, medicină, cultură, ...)

În modelul clasic, centralizat o entitate comercială crează produsul pe care mai apoi îl controlează și îl comercializează. Modelul Open Source presupune dezvoltarea descentralizată, în mod public și gratuit. Uzual, proiectele Open Source sunt întreținute de grupuri relativ restrânse de oameni pasionați și extrem de calificați care preiau și integrează contribuțiile valoroase venite din partea comunității.

Avantajele Open Source

Comparat cu alternativa clasică, modelul Open Source prezintă o serie de avantaje atât practice cât și filosofice.

1. Independența față de un anumit furnizor

Companiile își schimbă mereu politicile, acționarii sau prioritățile. Mai mult, companiile iau măsuri active pentru a împiedica utilizatorii să plece spre produse concurente.

Soluțiile Open Source folosesc standarde ce permit utilizatorilor trecerea la soluții alternative. Dacă se întâmplă ca un proiect să fie abandonat cel mai probabil dezvoltarea lui va fi preluată de alte persoane, în multe cazuri chiar de mai multe grupuri de persoane în paralel.

2. Suport tehnic

Deși pare contraintuitiv, proiectele Open Source beneficiază de multe ori de un suport tehnic superior soluțiilor comerciale. Datorită faptului că produsul/softul în sine este gratuit una dintre sursele de venit ale proiectelor Open Source este asigurarea suportului tehnic și adăugarea de opțiuni noi de care bineînțeles vor beneficia în continuare toți utilizatorii.

În cazul soluțiilor comerciale foarte rar putem beneficia de suport tehnic sau de opțiuni noi la comandă. Financiar este mult mai convenabil pentru companii să vândă un produs pe care mai apoi să nu-l întrețină. Eventual, după câțiva ani putem plăti din nou pentru o nouă versiune.

3. Update-uri / Stabilitate

Având în vedere că tot codul este liber accesibil, problemele grave sunt de obicei rezolvate în câteva ore fie de către echipa "oficială" fie de alte echipe interesate.

În cazul proiectelor comerciale cred că avem cu toții exemple personale de bug-uri ce nu au fost rezolvate timp de ani de zile.

4. Posibilitatea auditării

Un beneficiu rareori înțeles este posibilitatea auditării codului sursă. Inspecțiile pot fi sumare și informale sau, în cazul proiectelor importante pot fi extrem de riguroase. Codul sursă liber accesibil permite oricărei persoane sau grup de certificare să facă propriile investigații.

În cazul în care codul este accesibil doar firmei producătoare tot ce putem face este să avem încredere în această firmă. Sunt destule situațiile în care, după accesul la codul sursă, s-au descoperit găuri de securitate introduse în mod intenționat de către firmele producătoare.

5. Cost

Marea majoritate a soft-urilor Open Source pe lângă faptul că au codul sursă liber accesibil sunt și oferite în mod gratuit. Există și proiecte ce nu sunt complet gratuit însă chiar și acelea au versiuni gratuite pentru anumite categorii de utilizatori.

Avantaje legate de cost:

 • gratuit la achiziție
 • nu e nevoie să contabilizăm numărul de instalări pe diverse calculatoare
 • upgrade-uri gratuite
 • vulnerabilitate redusă la atacuri de viruși
 • probleme de securitate reduse reducând timpul necesar administrării
 • creșterea timpului de exploatare a echipamentelor vechi datorită necesităților relativ scăzute de resurse
 • posibilitatea migrării ușoare la variante concurente
 • eliminarea costurilor de migrare datorate dispariției de pe piață a companiei ce întreține soft-ul

Potențialele dezavantaje

Cu toate că avantajele modelului Open Source sunt în foarte multe cazuri spectaculoase există și o serie de dificultăți și riscuri de care e bine să fim conștienți:

 • unele probleme de compatibilitate cu software proprietare
 • proiectele Open Source au de mult ori probleme de finanțare ce duc la o evoluție mai lentă
 • aplicațiile foarte specializate tind să nu aibă versiuni Open Source
 • datorită lipsei presiunii comerciale direcția de dezvoltare se aliniază mai mult dorințelor programatorilor și nu a utilizatorilor
 • din același motiv, de multe ori softurile sunt mai dificil de învățat

Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.