Introducere Linux

Foarte pe scurt, Linux este o alternativă la Microsoft Windows. Orice calculator nou cumpărat are nevoie de un minim de programe pentru a fi folositor. Aceste programe, în totalitatea lor, sunt uzual numite sistem de operare.

Dacă pe un calculator cu Windows programele ce vin preinstalate au fost create de o singură companie, pe Linux programele similare au fost create, în marea lor majoritate de comunitatea Open Source.

Sub numele de Linux diferite companii sau grupuri de oameni crează așa numitele distribuții. Aceste distribuții nu sunt altceva decât o formă de Linux împachetată și prezentată puțin diferit. Lăsând la o parte micile diferențe cosmetice, toate distribuțiile de Linux sunt extrem de similare și în ultimul timp din ce în ce mai folosite de publicul larg. Exemplele prezentate în aceste pagini vor folosi Ubuntu Linux 14.04.

Pe super calculatoare, servere cât și pe telefoane mobile Linux-ul este de departe cel mai folosit sistem de operare. În cazul super calculatoarelor Linux-ul este folosit în proporție de ~97%.

În ceea ce privește calculatoarele clasice desktop și laptop-urile, Linux este folosit într-o măsură mai mică și de obicei de persoane foarte tehnice ce au avut o oarecare expunere prin lucrul cu servere web, super calculatoare sau în mediul academic, în cercetare.

Intr-un final, indiferent de ce sistem de operare este folosit pe desktop-ul sau laptop-ul personal, pentru programare web cunoștințele de Linux sunt aproape obligatorii.

Printre avantajele Linux-ului putem aminti:

  • majoritatea covârșitoare a programelor Linux sunt Open Source
  • folosirea pentru teste sau pentru lucrul în producție la cel mai înalt nivel este complet gratis
  • performanțe și siguranță la cel mai înalt nivel (Linux-ul e folosit inclusiv pentru lansarea rachetelor sau pentru administrarea centralelor nucleare)
  • informații și ajutor gratuit și din abundență, pe Internet, inclusiv cu exemple, cod, utilitare și chiar soluții complete și documentate

Familiarizarea cu Linux devine din ce în ce mai ușoară și accesibilă oricui însă fiind o unealtă extrem de complexă, pentru a o stăpâni și exploata la capacitate e nevoie de ani de lucru și studiu permanent. Pentru cei ce plănuiesc o carieră, în special în dezvoltare web, în cercetare sau IT în general, cu cât încep mai repede cu atât mai bine.

Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.