Pagini Internet

Suni În spatele ușurinței cu care putem vedea zilnic paginile web pe Internet stă o complexitate tehnică destul de mare. Spartă în bucățile constituente această complexitate poate fi înțeleasă de oricine.

Informațiile de mai jos vă pot ajuta să aflați ce nu știați sau ce știați greșit despre Internet.

Internetul reprezintă totalitatea calculatoarelor ce pot comunica între ele. Internetul ne permite să transportăm informații în același fel în care drumurile ne permit să transportăm mărfuri și persoane. Conectarea unui calculator la Internet este similară cu conectarea unei străzi la un drum național. Odată făcută această legătură se poate ajunge oriunde există o legătură similară.

Adrese IP și Nume de Domenii

Adresele pe Internet, în mod uzual, sunt de 2 feluri. Adresele IP sunt adrese numerice similare coordonatelor GPS, de obicei mai greu de memorat. La fiecare conectare la Internet, calculatoarele primesc automat și gratuit o adresă IP. Orice două sau mai multe calculatoare comunică între ele folosind acest tip de adresă.

Numele de domenii sunt folosite tot ca adrese, mai ușor de ținut minte și au forma unui șir de litere și cifre, ex: www.google.com Acest tip de adrese sunt de obicei închiriate contra cost pe perioada de unul sau mai mulți ani și de cele mai multe ori sunt utile pentru destinațiile permanente pe Internet (magazine, blog-uri, site-uri de știri, ...)

Pagini Web

O pagină pe Internet (pagină Web) este informația care se găsește la o astfel de adresă, de obicei la un nume de domeniu. Când accesați orice adresă (de obicei domeniu), calculatorul dv. comunică cu calculatorul aflat la adresa respectivă și cere pagina. Pagina odată ajunsă pe calculatorul dv. este afișată și puteți interacționa cu ea.

Calculatoarele/serverele ce furnizează aceste pagini trebuie ținute într-un datacenter, un spațiu special amenajat pentru a asigura toate condițiile pentru o funcționare fără întrerupere (energie electrică din surse multiple, baterii de rezervă, grup electrogen, conectare la Internet prin mai mulți furnizori, climatizare, piese de schimb în caz de nevoie, echipă tehnică calificată, ...)

În plus față de condițiile fizice în care serverele funcționează este extrem de important ce programe de calculator funcționează și modul în care acestea sunt configurate și administrate. Întreținerea acestor servere intră de obicei în responsabilitatea firmei de găzduire web.

Propria pagină pe Internet

Dacă doriți să aveți propria pagină pe Internet / pagină web aveți nevoie de:

 • nume de domeniu ușor de reținut sau reprezentativ pentru pagina dv.
 • pagina web propriu zisă, creată de un programator web sau de către o firmă specializată
 • spațiu pe serverul unei firme de găzduire web sau un server propriu conectat non stop la Internet
 • întreținerea paginii pe tot parcursul existenței acesteia

Executarea defectuoasă a oricăruia dintre pașii de mai sus poate transforma pagina dv. dintr-un element pozitiv într-o adevărată problemă. Nimic nu e mai neplăcut pentru vizitatorii dv. decât să privească o pagină care se încarcă greu, arată urât, are o funcționare defectuoasă sau afișează informații vechi/plictisitoare.

În continuare voi trece în revistă capcanele tipice.

Capcana #1: Numele prost ales

Aș fi putut spune neinspirat dar mai bine o exprimare bădărană care ajunge la țintă. Un nume prost ales nu e ținut minte, e încurcat cu alte nume de domenii sau este adesea greșit când e scris. Dacă nu aveți inspirație discutați alegerea numelui și cu cei care vor crea situl.

Printre elementele constituente ale unui nume bun putem aminti:

 • numele este scurt/la obiect și poate indica din start despre ce este vorba
 • suficient de distinctiv pentru a nu fi încurcat cu site-ul concurenței
 • e ușor de reținut în timp
 • poate fi dictat la telefon fără a fi nevoie de prea multe explicații

Domeniul poate fi rezervat chiar înainte de a avea pagina web construită, mai ales dacă doriți să vă asigurați că nu va rezerva altcineva acel domeniu, înaintea dv. Firmele de găzduire web se ocupă de obicei și de rezervarea domeniilor. Domeniile pot fi rezervate și fără abonamente de găzduire. Aveți grijă ca domeniul să fie rezervat direct pe numele dv. În România încă există firme ce folosesc propriul nume pentru înregistrarea domeniilor (foarte urât din partea lor).

Suni

Capcana #2: Site-ul cocoașă

Poate cel mai ușor de explicat această capcană este prin intermediul bancului cu șchiopul care merge prin cimitir sperând să scape de șchiopătat și aude o voce ... "Ceeee ai în spateeee...?" Șchiopul răspunde "Nimic" la care vocea revine din întuneric ... "Atunci na o cocoașă!".

Din cauză că la prima vedere poate lucrurile nu par extrem de complicate, este ușor de căzut în capcana "instalez eu un wordpress" sau "știu eu un calculatorist" care îmi face site-ul, domeniul și găzduirea pe viață cu 50€. Prin natura meseriei întâlnesc aproape zilnic situații în care băiatul care a făcut site-ul nu mai este disponibil, tema de wordpress instalată fără licență conținea și un virus sau nu s-a mai făcut update de 3 ani și acum s-a pierdut toată baza de date și nu mai funcționează nimic. În multe cazuri întâlnesc site-uri extrem de prost scrise care consumă toate resursele unui server puternic fără să facă nimic util... practic funcționează ca o mașină cu accelerația apăsată non stop până în podea fără să fie băgată în viteză.

O execuție bună este ceva destul de rar întâlnit chiar și în cazul profesioniștilor și este practic imposibilă în cazul unei persoane fără experiență, aleasă la întâmplare. Pentru a nu cădea în această capcană vă recomand următoarele:

 • căutați o firmă / persoană experimentată, cu portofoliu ce poate fi vizitat
 • luați în calcul și faptul că va fi nevoie de intervenții ulterioare uneori și peste mai mulți ani, ar fi păcat sa o luați de la zero cu altcineva
 • cel mai probabil va fi nevoie și de intervenții de securitate sau mici modificări mult mai repede, puteți lua în calcul un abonament lunar de întreținere
 • un cost inițial mic va aduce după sine o serie de probleme și aproape sigur costuri adiționale - poate e mai bine să luați în calcul din start un cost mai mare
 • decât un logo sau un site prost făcut dar la comandă poate merită căutat un template - nu e unicat dar măcar are șanse să fie mai bine făcut (ex: www.templatemonster.com)
 • o alternativă template-urilor ar fi siturile de concursuri de design - aici puteți propune tema de concurs și aveți o garanție a calității (ex: 99designs.com)

Capcana #3: Găzduirea

În zilele noastre ofertele de găzduire sunt multe și foarte diverse. Practic e aproape imposibil de făcut o alegere obiectivă. Termenii tehnici afișați sunt mulți și ascund complexități numeroase. Mai mult, ce nu e afișat probabil e la fel de important. În fața unei sarcini atât de grele, majoritatea alegerilor se fac pe baza recomandărilor prietenilor/cunoscuților.

Acest tip de alegere eșuează în multe cazuri. Este posibil să primiți o recomandare din partea cuiva care personal nu a avut nici o problemă dar e găzduit de o firmă care are în general multe probleme. Poate cel ce face recomandarea e făcută de cineva care nu își monitorizează site-ul și nu știe că are probleme. Unele probleme sunt mai ușor de depistat, altele vă afectează în mod negativ fără să știți.

Chiar dacă o evaluare obiectivă este dificilă, se pot identifica anumite elemente ce vă pot fi de ajutor:

 • oferta trebuie să conțină toate elementele de care site-ul dv. are nevoie (cei care fac site-ul vă pot furniza o listă de cerințe tehnice)
 • trebuie să cunoașteți datele de contact ale firmei și să verificați pe Google reputația acesteia
 • echipa tehnică trebuie să fie suficient de numeroasă pentru ca în caz de nevoie să aveți cu cine discuta (24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână - inclusiv de sărbători)
 • politică de securitate foarte clară și strictă
 • backup + backup + backup - orice s-ar întâmpla, un backup corect făcut este absolut obligatoriu (cereți detalii despre backup)

Pentru mai multe detalii legate de găzduire, elemente mai tehnice și trucuri ce sunt de un real folos puteți citi articolul Găzduire ...

Capcanele clasice:

 • firmă tocmai înființată sau fără firmă, 1-2 persoane tehnice - nu poate acoperi timpul necesar și nici nu pot asigura funcționarea corectă a tuturor elementelor
 • nu găsiți nimic pe Google legat de datele de contact afișate pe site-ul de găzduire sau găsiți tot felul de comentarii negative
 • nu apar detalii tehnice (chiar dacă nu le puteți evalua faptul că ele există este un indicator bun)
 • dacă site-ul dv. e important prețul mic este un indicator negativ clar (pentru a face preț mic se face rabat clar de la calitate) - oricum prețul la găzduire e mic

Capcana #4: Mentenanța

Crearea și publicarea site-ului este doar începutul. Trebuie făcute update-uri pentru a elimina problemele de securitate descoperite. La Wordpress & friends asta trebuie făcută foarte des. Dacă e ignorată partea asta ... spam, atacuri, botneți, bănci sparte, ...

Capcana #5: Conținut nou

În plus față de mentenanța tehnică site-ul dv. trebuie să evolueze în timp altfel devine neinteresant. Nimeni nu vrea să vadă conținut vechi de 3 ani. Dacă vizitatorii tot au ajuns la dv. pe site oferiți-le un motiv și posibilitatea să stea în contact cu dv. Aveți grijă ca relația dintre dv. și vizitator să fie una simbiotică. Nimeni nu vrea să interacționeze dacă este tratat ca un sac de bani care trebuie colectați.

Suni

Concluzii

În această pagină am încercat să ating pe scurt elementele principale legate de prezența pe Internet. Voi încerca să adaug articole cât mai utile și practice pentru cei ce doresc să afle mai multe informații.

Pentru afacerile online recomandarea mea este să vă adresați specialiștilor. În realitate lucrurile sunt mai complexe decât par la prima vedere iar abordarea superficială va duce la pierdere de timp, bani și reputație.

ATENȚIE: alegeți cu grijă pentru că mulți se recomandă a fi ceea ce nu sunt. De asemenea alegerea după prețul minim este una dintre cele mai mari greșeli. În general un preț mic e dezirabil doar dacă nu vine la pachet cu dezavantaje majore.

Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.