Generalități cPanel

cPanel este o colecție de programe de administrare a serverelor, folosit în special pentru găzduire web. Folosind o pagină web, putem administra propriul site cu minime intervenții din partea furnizorului de găzduire.

Avantaje cPanel

Cel mai important avantaj e răspândirea extrem de largă a serviciilor bazate pe cPanel-ul. Aproape toți furnizorii au această opțiune lucru ce a făcut ca prețul să scadă foarte mult. De asemenea, fiind foarte răspândit, mulți utilizatori sunt obișnuiți cu interfața și cu funcționalitatea oferită de cPanel.

Un alt avantaj important este faptul că, la cPanel, beneficiem de mai multe servicii integrate (server web, php, mysql, email, filtru spam, liste de email, ...)

Dezavantaje cPanel

Din păcate serviciile cPanel nu pot fi considerate servicii de top din foarte multe motive. Practic cPanel face de toate însă nu face nimic foarte bine.

Principalele dezavantaje:

  • serviciile se influențează negativ unele pe celălalte: load-ul făcut de email afectează site-ul web, vulnerabilitățile la web duc la dezvăluirea email-urilor, ...
  • găzduirea se face de obicei pe un singur server iar în caz de probleme nu mai funcționează nici un serviciu
  • cPanel-ul este un serviciu shared hosting și activitatea unui client poate și de multe ori chiar influențează negativ alți clienți de pe același server fizic
  • acțiunile luate de furnizori pentru a minimiza riscurile pot afecta negativ funcționarea site-urilor și de cele mai multe ori clienții nu sunt la curent cu aceste detalii

Pentru cine este potrivită soluția cPanel?

Având în vedere avantajele și dezavantajele cPanel este clar faptul că această soluție este potrivită proiectelor cu o importanță relativ scăzută, a căror disfuncționalitate temporară nu produce efecte foarte grave.

Pentru proiectele mai importante există soluții dedicate atât pentru pagina web cât și pentru restul serviciilor (mysql, email, newsletters, ...). Cu certitudine serviciile specializate, dedicate exclusiv unui singur tip de funcționalitate vor avea performanțe și siguranță net superioare.

Într-un final trebuie să evaluăm avantajele și dezavantajele pentru fiecare proiect în parte. Costurile cu găzduirea sunt relativ mici indiferent dacă e vorba de cPanel sau de soluții specializate. Costurile cu dezvoltarea și întreținerea site-ului și a prezenței online sunt în general considerabil mai mari.

Conținutul acestui site reflectă interesele și preferințele autorilor.